Ahogy lent, úgy fent

ahogy a Tabula Smaragdina (Smaragdtábla) is írja…

Ahogy lent, úgy fent, ahogy fent, úgy lent. Ahogy kint, úgy bent, ahogy bent, úgy kint…

Biztos hallottátok már sokszor, magyarázták még többször. Íme, még egy magyarázat, amit eddigi tapasztalataim és tanulmányaim is alátámasztanak.
Mindenki szeretne változtatni valamin, mindenki szeretne a környezetében valami jobbat, valami nyugodtabbat, valami mást…szeretne boldog lenni, szeretne egészséges lenni. Jobbat szeretnél a környezetedben, s csodálkozol, hogy nem sikerül?
Én nem csodálkoznék a helyedben: légy jó te magad, s azt kapod vissza a külvilágból.
Szeretnél nyugalmat magad körül, de ideges vagy és feszült. Kint nincs megoldás: a megoldás az, ha befelé, magadba fordulsz, te nyugszol meg, megteremted a saját belső nyugalmad, s mit ad Isten, a külvilág is ahhoz idomul: elcsitulnak a hullámok, nyugodtabb vizekre eveztél, pedig nem is a kinti világgal törődtél..
Egészséges szeretnél lenni, de betegségtudatod van. Beteg a gondolkodás, gyógyulni akarsz, de hát gyógyulni csak beteg tud, nem? Légy egészséges, gondolkodj egészségesen, s egészséges akarj lenni, ne pedig meggyógyulni…már, ha érzed a különbséget a két gondolkodásmód között.
Szóval pozitívan gondolkodni. Az azonban nem azt jelenti, hogy egy rakás ….- ra ráborítasz egy kis cukormázat. Nem akarlak elkeseríteni: attól a gondokodásmódod még nem pozitív:)
Hogyan lehetsz pozitív?
Hát, először is foglalkozz magaddal. Nézd meg, milyen negatív szokásaid, érzéseid vannak. Milyen kritikát fogalmazol meg magaddal, másokkal, a környezeteddel szemben, s vedd észre immáron a pozitív dolgokat is. Vedd észre, hogy a világ tele van szépséggel, s lám, te is egy vagy közülük.

Na és, ha felmerül valami negatív? Akkor tégy róla, hogy több pozitív legyen. Ha megfogalmazol egy kritikát, tégy mellé 5 dicséretet. Ha megfogalmazol egy negatív gondolatot, tégy mellé öt pozitívat. Ha észreveszel egy problémát, akkor vedd észre azt az öt dolgot, ami viszont pozitív és épít. S ha rosszat kívánnál másnak, keress 5 embert, s kívánj nekik szeretetet, boldogságot, s mindenféle jót.
Kicsit csendesedj el, tégy egy nagy belső utazást, örülj a mindennapoknak, az apróságoknak, próbálj mindig a jelenben lenni.
Szóval bármilyen változást akarsz, magadat kell megváltoztatni: a gondolataidat, az érzéseidet, a látásmódodat. S ahogy a benti világod változik, válik nyugodtabbá, egészségesebbé, érzelem gazdagabbá, úgy válik a kinti világ is nyugodtabbá, egészségesebbé és gazdagabbá…

Megosztás