Mindennek ára van

Ha körülnézel a világban, láthatod: mindennek ára van. A teremtés és az önismeret sincs ingyen…
Sokan panaszkodtok arról, hogy nem sikerül, amit szeretnétek, nem úgy sikerül, valahol menet közben gellert kap a  folyamat. Amikor felteszem a kérdést, hogy ok, de mit ajánlottál fel cserébe? Mit voltál hajlandó fizetni érte, akkor meg csak néznek, hogy nem értik… Pedig világos: semmi sincs ingyen, mindennek ára van, a kérdés csak az, hogy milyen fizetőeszközt határozol meg érte.
Nézzük csak, mivel lehet fizetni?

  1. Pénz. Persze, természetesen lehet pénzt fizetni. Ez akár az is lehet, hogy megrendelsz egy könyvet, megcsinálsz egy tesztet, vagy elvégzel egy fizetős tanfolyamot. Kezdetnek nem rossz, de korántsem elég. Ha azt hiszed, hogy a teremtés pénz kérdése, nagyon tévedsz. A pénz egy univerzális csereeszköz, az igaz, s meg is lehet venni rajta sokmindent, ez is igaz. Ugyanakkor ha valóban teremteni akarsz, akkor bizony nem tudsz pénzzel fizetni.
  2. Figyelem. Na, ez már egy fokkal többet ér: tartsd a figyelmed a célodon, s ne téveszd el az irányt. Forgasd a gondolataidban, néha-néha (lehetőleg napjában többször) képzeld magad elé a vágyott célt valamilyen formában. Tudd, hogy miért dolgozol, tudd, hogy mi a célod, tudd, milyen irányban haladsz.
  3. Érzelem, attitűd: Nagy értéke van a teremtésben. Nem hiába mondják, hogy nem tudsz jobbat teremteni, mint amilyen állapotban vagy. Tehát: lelkesedésre fel, légy hálás, azért, amid van, s tudd, hogy mire van szükséged. A tudás mellé azonban tedd hozzá az attitűdöt is, legyen a hozzáállásod minden esetben pozitív. Addig csiszolgasd, szépítsd, pontosítsd a célod, ameddig azt nem tudod mondani: Ez igen! Most már nem találok benne kivetni valót…Ez tetszik, így jó, ahogy van
  4. Törődés másokkal: bizony, bizony, ez is számít. Mennyire törődsz másokkal, mennyire hasznos a célod másoknak, vannak-e mások is, akik részesülnek az eredményből. Bármilyen formában. Jó-e másoknak is? Vagy le akarsz húzni valakit? Egyáltalán nem mindegy. Teremts olyat, ami jó neked, jó másnak, jó most és jó később.

Nos, azt hiszem, van teendőd. Vizsgáld meg a céljaidat az alábbi szempontok szerint:

  1. Valóban a te célod? Vagy csak valamilyen elvárásnak akarsz megfelelni? A cél legyen csak a tiéd! Igazán a tiéd.
  2. Van-e mellettem más is, aki részesül a cél elérésekor az eredményből? Neki is jó? Nézd meg: jó legyen neki, jó neked, jó most és jó később is. Ha nem felel meg ennek a szempontnak, akkor érdemes lehet kicsit csiszolnod rajta.
  3. Van a célodban érdemesség? Valami, ami nemes? Érdemes átgondolni,mit lehet még beletenni, hogy milyen magasabb szempontokat, célokat, vagy eszmeiséget tud szolgálni még a célod –  azon felül, hogy Neked jó lesz, amikor elérted.
  4. Szükséged van rá? Mennyire? Nem véletlenül mondják, hogy ahol a szükség, ott a segítség. Legyen olyan a cél, amelynek elérésére tényleg szükséged van. Érezd, gondold át.
  5. Képes vagy tenni érte? Kicsit többet, kicsit mást, mint amit eddig tettél? Mit vagy hajlandó megtenni érte? Meddig vagy hajlandó elmenni, hogy elérd a célod? Mit adnál meg érte? Azaz: mit vagy hajlandó fizetni érte? Extra időt? Energiát? Figyelmet? Érzelmet? Törődést? Hálát? Mit?  Ezek mind olyan kérdések, amelyeket érdemes tisztázni, mielőtt valóban kitűzöl magad elé egy célt.

Megosztás